Pages

Tuesday, September 28, 2010

Cip my kad - berkualiti ke???

first of all....entri ini ditulis dngn penuh beremosi sikit...so, sorry kpd yg terasa...tadi aku pergi CIMB Bank cawangan Taman U untuk buat kad ATM aku yg baru. entah kenapa tetiba jer kad ATM aku device failure...tension tension...so, pergi la ke CIMB tue untuk buat kad baru..tunggu dekat 20 minit, baru turn aku (tulis kat tv dlm bank tue, average utk seorang customer ~5 minit jer)...awal-awal lagi orang tue cakap "tukar kad, kene bayar RM 12"....aku tak kisah la kene bayar ke ape ke TAPI cuba la professional sikit wahai pegawai-pegawai bank...at least tanya "kenapa nak tukar?"..geram betul..

then, die minta mykad & ATM kad tue...tetiba pegawai tue mintak surat beranak...WTH aku nak bawak surat beranak ke bank...aku tahu la protokolnye nak 3 dokumen...aku hanya ada mykad ngan lesen jer...kad matrix student tak nak plak...geram betul aku...TAPI sebab utama nak 3 dokumen sebab mykad aku tak boley baca...sekali lagi WTF punya mykad...tak sampai setahun aku buat baru tak kan dah rosak...baru 2@3 bulan aku buat ATM kad Maybank, okey jer...
sekadar gambar hiasan

so, persoalannya...cip mykad tue berkualiti atau tak???aku cukup hangin tadi...ingat mykad baru aku nie okey la tapi still tak boley baca tadi...erm tak tahu la CIMB punya reader rosak ke atau memang mykad rosak...no wonder la hari tue terbaca kat paper yg rakyat Malaysia masih tak gunakan mykad tue secara meluas...cuba bayangkan kalau segala bende dlm mykad tue macam lesen, passport, TOUCH n Go, akaun bank etc...tetiba jadi cam kes aku... tak boleh baca...kan naya tue..cuba korang baca sini

so, sekarang nie terpaksa la aku suruh kakak aku geledah cari surat beranak aku...dan adakah aku perku tukar lagi mykad yg canggih tue?????

15 comments:

sumpit said...

wah emosi sungguh... aku sokong kata kau tapi aku mykad walaupun dah tekopak cipnyer masih boley guna. cimb pada aku memang tak best sangat berurusan, sebab apa? aku jugak jadi perkara yang sama.


JEMPUT MELAWAT
LATIHAN MENYUMPIT

gdoupt_monster71 said...

ye la..naye kalau sume dalam 2..cimb mmg mcm 2..aku x suka pergi sane..aku suka public bank

puterapescado said...

@sumpit : memang emosi nie...huhu...x pasal2 kene kuar duit gune care kuno..gune buku...BTW, tahan giler cip ko...aku x smpai setahun..tak taw mane silap nye

puterapescado said...

@gdoupt_monster71 : erk...ingtkan cimb sini jer...huhu..

amira said...

siyes emo klu nak buat akaun bank rosak plak IC tu.. geram kot

Afiq said...

hoho sabar2..aku pun pernah kena mcm ko ni..mula2 cip kad tu xle bace. last2 akak band tu guna pemadam bersihkan cip, baru leh bace..agak2 dorang buat cmtu x kat kad ko?

meera^da cute..*_* said...

sy buat mykad baru mase form 4...dah 6 taun gn...then try2 la masukkan duit utk gn TnG..then try2 kat hiway, lepas...wow...

jangan curi my kad saye sebab dlm tuh ade ratus2..hehe..

jgn mare ye..sebab cip my kad sy elok..

apik pehe said...

cian ko..aku tumpang simpati yer..

puterapescado said...

@amira : hoho...memang emo..mklum r dlm dompet tinggal beberapa keping jer duit seringgit..huhu

@afiq : dah try berkali2...mase kat maybank, die wat cam tue gak..tapi lepas...ak rase sebab ic aku dah bnyk kali potostet kot...

puterapescado said...

@meera^da curw..*_* :.....hehe...nnt nk curi die punye mykad..jeles dpt cip yg elok....

apik pehe : thanx bro...nasib badan...chill :)

Mirul said...

mmg tak berkualiti... aku punya dh nk karat dh cip dia... grr.. ~

puterapescado said...

@Mirul : hehe....yergh..ade geng.... :)

Kuman Chaos said...

masalah tul la camtu
Kuman "jatuh" Entry

puterapescado said...

@Kuman Chaos : entah la...xpe la..jap lg nk try kat CIMB lagi 1..

akuvision said...

ic saya dah kuning da lapis plastik dia, tapi cip still boleh baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...