Pages

Saturday, May 7, 2011

:-: Train ETS Memang Cool :-:

Semalam, 06-Mei-2011 buat pertama kalinya aku menaiki Kereta api laju ETS KL-Ipoh... Tapi aku turun di Batu Gajah, Perak la...memang 1st time nak naik train nie, aku berasa sangat teruja wa cakap lu.. ye la ramai orang cakap best la, tak terasa goyang sangat la bla bla bla....

and at last, tepat jam 1045 train ini bergerak dari KL Sentral menuju ke arah Utara. Seriusly, aku tak sempat nak lelapkan mata sebab teruja kot.. dengan seat yang selesa, aircond yang cool dan apa lagi orang cakap pasal ETS nie, semua betul...
tapi yang aku dengar cerita, dari awal-awal operasi sampai semalam, asyik-asyik movie Harry Potter 1 jer dieorang pasang...ish-ish..pasang la cerita lain sikit :p . Kalau dah namanya train laju, memang laju la..siap ade terpapar lagi kat skrin tv tue speed semasa...dari serendah 90 km/h kot sampai mencecah 150 km/h pun ada...aku dapat snap 2,3 kali jer.
okey kepada yang belum mengetahui, train ETS ini ada 3 pakej - Platinum - Gold - Silver. Mula-mula aku tak sure gak la apa beza nya selain harga tapi bila tengok-tengok balik, pakej nie berbeza dari segi masa dan bilangan stesyen yang ia akan berhenti.
Untuk PLATINUM, kalau tak silap, trip perjalanannya sekali pagi dan sekali petang kot.. Harga tiket Ipoh --> KL Sentral & KL Sentral --> Ipoh adalah RM45. Train ini dia terus jer shot tanpa berhenti kat stesyen mana-mana.
Untuk GOLD (ini yang aku naik semalam - aku highlightkan dalam kotak merah tue!!) ada 8 trip perjalanannya kot.. kalau Platinum tak berhenti kat stesyen mana-mana kecuali last stesyen, Gold pulak berhenti di 6 stesyen terpilih ; Rawang - Tanjung Malim - Slim River - Kampar - Batu Gajah sebelum berhenti di last stesyen. Harga RM35 utk dari 1st stesyen ke last stesyen.
Tapi kalau nak save sikit, naiklah SILVER sebab harganya murah lagi iaitu RM25 dari KL Sentral - Ipoh...yang best nye, Silver boleh terus sampai Seremban dengan harga RM31 jer... Menarik giler tapi lagi bnyk stesyen la die berhenti..
servis pun tip top la...ha..tengok la air tin 100PLUS aku tue...siap krew train datang amek order tapi harga die memang mahal giler okey..setin 100PLUS tue jer dah RM2.80..wah...terkejut ingat free jer mase die datang amek order tue..hee~~
ha..sila la klik gambar diatas itu untuk melihat lebih jelas lagi pasal harga tiket...tak pun korang kalau dah malas sangat sila la ke website ETS ini. Tapi secara keseluruhannya, aku memang kasi 4.5 / 5 star utk train ini.... lepas ini IPOH -- PADANG BESAR mesti gempak gak....

~~aku dah naik, korang bila lagi???~~

24 comments:

NasZ said...

pernah dengar tapi tak penah naik lagi ETS ni..duduk bagan datoh, takde ETS..haha..kalau ada dari sini ke Ipoh sedap gak..haha..

SEGMEN "JOM KONGSI PENGALAMAN SERAM"

Mustaffa Khairul Azzam said...

@ NasZ :..hehe...xpe..trun la kat Kampar ke...saje try...awok pun dok kat Bote..mane ade ETS..sanggup tue turun kat bt gajah

khalidahmacambaguss~O_o said...

cam best je naik tren nih.. tau gak ada kemudahan ni... tp belum ada kesempatan nak guna.. nice info!
(^_^)v

Mustaffa Khairul Azzam said...

@ khalidahmacambaguss~O_o : ..tue la...kene try gak sekali...hehe.. nnt boleh la cerite kat orng gak..hehe..memang best..laju...

eddy said...

heee...aku ingat,,,yang pasal tin tue, ko nak ckp yang train tue punyelah stabil dan anti-shock sampai tin letak mcm 2 pun x terbalik or bergoyang....

mommy nana said...

akan naik hehe bestnyeeee

Mustaffa Khairul Azzam said...

@ eddy :..tapi betul la...tin tue smpai aku dah nk smapi Batu Gajah, still cam tue... :)

Mustaffa Khairul Azzam said...

@ mommy nana :...wah...jom jom..wat rombongan cik kiah...

cik sakdi said...

hari tu kite naik KTM ekspress rakyat. memang EKSPRESSSSSS sangat! cih! haha

kulop ludin said...

peh kena try gak nie....
tapi idak lak setop kat tapah road!! hehehe!
great info!

S..U..D..@..I..S said...

haha kena rasa juga nih..bila ntah
apa2 yang baru semua best kan..

apik pehe said...

wahhh..dah ader kt malaysia upenyer...hehehe

Anonymous said...

kene booking ke ticket? ke train bnyk, sentiasa ade?

Anonymous said...

Thanks for one's marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you will be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and may come back sometime soon. I want to encourage continue your great posts, have a nice evening!
Also visit my blog post : what is seo

Anonymous said...

I do believe all the ideas you have presented in your post.

They're very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very short for newbies. Could you please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.
Have a look at my web site ... Gambling

Anonymous said...

If you are going for most excellent contents like I do, only pay
a visit this web site every day because it gives feature contents, thanks

Review my web page; BMW Z4 Windscreen

Anonymous said...

We absolutely love your blog and find the majority of your post's to be just what I'm looking for.

can you offer guest writers to write content for you?

I wouldn't mind writing a post or elaborating on most of the subjects you write regarding here. Again, awesome site!

Feel free to surf to my web blog; safco storage
my webpage :: safco office furniture

Anonymous said...

When someone writes an piece of writing he/she keeps the plan of a user in
his/her brain that how a user can know it. Thus that's why this piece of writing is great. Thanks!

my web page - silk scarf

Anonymous said...

Hello! This is kind of off topic but I need
some help from an established blog. Is it tough to set up your own blog?
I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick. I'm thinking about setting up my own but I'm not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? Appreciate it

Also visit my homepage; perfume slideshare

finestglasses said...

my ability to climb overhanging routes where a lot of body tension sunglasses is needed.
It also hurts my ability to check out the route

sherry jiang said...

When you’re ready to unwind after a long day, there’s nothing as relaxing as lying back and soaking in the tub. When you’re ready to fill up the tub, you’ll want it done properly and in style. That’s why the tub isn’t a tub until you’ve considered what type of bathtub tap to add.http://www.plumpinguk.co.uk/bath-taps.html

When shopping for a new bathtub tap (also sometimes referred to as Roman tub fillers), keep in mind that they’re typically offered in the lighter finishes (like chrome and nickel tones), but there are a few exceptions. Also, you probably won’t need to worry too much about spout reach if your tub can already accommodate a bathtub tap. Also, many models include a hand shower as an added convenience.

Fraser jenny said...

FindTaps - Top quality, Great value bathroom and kitchen sinks and taps from leading brands,Buy designer taps in our website,Amazing selections here, low prices and high quality!UK taps available from http://www.findtaps.co.uk

Zhu Y said...

We pneumatic products manufacture several products, including solenoid valves,air control valves, piston air cylinder, Pneumatic Air Filter and some pneumatic accessories. Most of goods are exported to USA, Europe and Asia. And they are widely used on electronic, pharmaceutical, food processing, packaging, medical and automotive industries. Visit: www.xinyipneumatic.com

Amy Carry said...

There are so many annoying things in the http://www.faucetsmarket.com/shower-faucets-c-30.html , do not let the Pull down kitchen faucet to chaos! Smoothly with the leader, often people do not feel it's there, but mainly with its spool, Bathroom accessories, switch the way.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...