Pages

Tuesday, May 10, 2011

:-: Mahu Membeli Laptop..Help :-:

salam semua..lately nie, aku sedang membusykan diri menyurver laptop kat online.. kakak aku nak beli laptop utk kegunaan peribadi la..memandangkan akak aku seorang cikgu dan lately nie bnyk kene pergi kursus sana kursus sini, so sekarang dia menyerahkan tugas kepada aku untuk mencarikan sebijik laptop utk nya...

antara ciri-ciri yang ditetapkan kat aku harga dalam linkungan RM1500 kebawah la... kakak aku bukan seorang gamerz ke internet addicted ke ataupun seorang illusilator...just dapat gunakan perkara basic macam Microsoft Office, dapat surfing internet dan main game zuma pun okey [maklum la...cikgu yg dah ada family]...

ingatkan aku nak pergi survey kat PICOM PC Fair kat Ipoh jer 2 minggu lagi tapi sekarang aku dah tertarik dengan 2,3 model yang ditawarkan di website ini. Harga pun lepas aku compare dengan web-web lain, memang agak murah...so antara yg berjaya menambat hati aku [kakak aku tak kisah..mane baik dr aku, baik la utk die :) ]

1 - Acer Aspire 4738Z-622G32L (RM 1,209 - without postage)
Intel Pentium 2.13GHz
2GB DDR3, 320GB HDD
14" HD 1366x768 TFT
Intel® HD Graphics supporting Microsoft® DirectX® 10
DOS
ETC...

2 - ASUS A42JZ-VX086 (RM1,449 ---> RM 1,259 - w/o postage)
Intel Pentium P6200-2.13 GHz
2GB DDR3, 320GB HDD
14" HD Color Shine (LED)
ATI Mobility™ Radeon® HD 6470 (512MB DDR3 VRAM)
DOS
ETC...
Black Glossy

3 - ASUS X42DE-VX075 (RM 1,329 - w/o postage)
AMD Turion II Dual Core Mobile M520 2.3GHz
2GB DDR3 RAM;500GB HDD
14.0" HD GL,LED
ATI Mobility™ Radeon® HD 5470 (512MB DDR3 VRAM)
DOS
ETC...
4 Colors Option (Glossy Black, Glossy Blue, Glossy Red, Glossy White)


actually, aku nie bukan la pakar sangat bab-bab laptop nie tapi tahu la serba sedikit....kalau korang ada idea @ cadangan lain, feel free to help me :) ... apa-apa pun by next week aku tetap akan membelinya~~

~~ okey ke kalau beli laptop secara on9 erk!!!~~
Link

16 comments:

Anonymous said...

Pilih nombor 2!Cool!

Qaseh Qistina said...

salam.bg idea je kn.muz macam suke ngn asus je kn..hehe
kalau qaseh,
>> no 1 dah tolak.sbb Acer kn.kureng sket ngn acer.byk sgt cite yg x sedap dgr pasal acer.melalui pemerhatian qaseh ok..

>> no 2 (pilihan qaseh)
sbb kakak muz just nk guna for basic je kan.kira spec tu dh cukup dh.hdd pon besar gk.RAM pon dh 2gb.
lebih pada cukup tau..

>> no 3 tu ok utk sape yg suka men game kn.then ,more tu grafik.sll kos multimedia mst pilih yg ni sbb nk install macam2 software yg berat.

so, no 2 pilihan qaseh..maaf la kalau tersalah info or apa2.just bg pendapat.=)

Mustaffa Khairul Azzam said...

@ anom & Qaseh :... bias sngt kan utk no 2 tue..hehe... BTW, very appreciate...

p[A]n[A]d[O]L said...

sy suggest asus, tp ada yg i3.. tue yg best..hehehe

Cik Eliza said...

wah, x pernah beli secara on9 , :)

um,,

asus ,,, ? tak pernah dgr pon, heee~

Scya Lollita said...

yg pntg jgn acer . cik scya pun dgr acer cpt rosak .

PCStudioz said...

Asus offers better reliability compared to acer. Acer tend to come up with alot hardware problems. Im using an asus a42f series for a year now and its still in perfect condition.

IMHO, 2nd choice should be better. Since she is a light user. Graphic card should be more than sufficient for non high graphics gaming users. Operating systems shouldn't be much of a worry. You could get one of those pre-cracked OS on downloads easily. Windows installation GUI screen is simple. And the manual is everywhere in the net.

Though, 3rd choice has an added value. Extra RM100 can provide you with extra HDD space (if shes a high-load downloader be it movies or etc), and more color choice. Some would really love that.

Only sharing my point of view though. Best regards...

ASSOYFINGER67 said...

salam..sori bro..akupun jahil bab2 nie huhu

caliph shuriken said...

better beli ikut keperluan.. x sbb specs canggih.. nti buang wit saja.. sy dh biasa dgn acer.. so rsa senang nk wt maintenance...

latest en3: unknown

sop said...

kalau cikgu byk kursus dan guna basik, baik guna netbook. ringan dan kecil :)
skrg netbook punyai prosessor, ram dan spec yg baik..
lgi pun 14" besar dan berat tu :)

Muhammad hamizan bin yusof said...

wah..boleh dijadikan rujukan ni..huhu

cik ella said...

bli apple la sng =p heheh

Ayie said...

bro, elakkan ATI.. cepat panas bro.. graphic memang cun, tapi tak sedap bila cepat sgt panas..

laptop aku baru arwah minggu lepas.. ATI punya pasal..

Pesona Algebra said...

Toshiba :)

Siti Aziz said...

sokong pesona. toshiba!! setakat nie tak penah ada masalah berat.. alhamdulillah..ha3

Jossica M said...

Profitez de votre eau, profiter de votre vie. Nous offrant toutes sortes de salle de bains Accessoires salle de bain et robinets de cuisine pour vous. Consultez notre boutique en ligne et de trouver votre meilleur robinet ici: Robinet salle de bain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...