Pages

Wednesday, December 8, 2010

SmartCampers' Day Out - part 1

salam semua. b4 aku bertolak pulang ke kg halaman malam ini, aku nak share sikit la ngan korang semua xtvt bebas aku bersama-sama family SmartCamp aku kat UTM. xtvt ini kami panggil SmartCampers' Day Out (14-11-10). kalau Harry Potter & The Deathly Hallows ada 2 part, cerita pasal day out kami nie pun aku akan cerita part by part...kalau korang boring, xpe...hehe...sebab aku suka cerita pasal xtvt bebas macam gheni :)... utk kali ini, destinasi kami adalah sekitar Johor Bahru. squad terdiri daripada 8 orang dr UTM dan 2 orng sudah berada di sekitar JB...so..let's check it out...
seawal jam 9.00 pagi, kami telah berkumpul di Kolej Tuanku Canselor...oops..lupa untuk bgtaw nama-nama squad ini...team kereta bujang (kereta myVi biru) terdiri drpd Que, aku (muss @ azzam), Aiman ngan Apek dan team kereta 'berkeluarga' (myVi Putih) terdiri drpd Mar, Nora, Fahmi ngan Ain...thanx to Que & Ain for the transportation...Acad & Tasya (future wife) menanti di JB...so....terus shot ke destinaso pertama....Zoo Johor...
see...sebelum menjelajah ke dalam zoo melihat kehidupan haiwan, sempat merakamkan gambar de depan kaunter tiket...cakap pasal tiket..agak-agak berapa ringgit??? RM5? RM8?RM10 atau RM15????ha...kalau nak tahu, tiket nak masuk Zoo Johor ini hanyalah RM2 jer...serius RM2 jer..murah kan!!! tapi memang murah dan berbaloi-baloi..memang ramai orang melawat zoo nie terutama pelajar sekolah..maklum la..masa cuti sekolah...
dngn bayaran RM2 jer, kite dapat tengok la haiwan-haiwan yang agak bnyk juga...okey...macam gambar diatas tue, ada kuda padi yg boleh ditunggang dng hanya bayar RM3, ada haiwan ego yang dalam cerita-cerita tauladan iaitu sang merak yg tengah kembangkan ekor die, ada burung enggang..ada 3@4 jenis species kot kat situ...ha..yg berbelang hitam putih tue tapir...mesti korang suka tengok kan..yg kecik tue ape???kanggaroo??oh no...tue wasabi kot...ha..tue antara yg sempat ditangkap dngn pose yg menarik... :)
alamak..potong stim betul kan..baru nk ushar haiwan-haiwan kat zoo tue tetibe ade plak gambar dr squad jalan2 nie kan..hehe..dlm melawat zoo Johor tue, sempat juga la kami nak bergambar di sekitar kawasan zoo yg agak menarik dekorasinya..tengok tue, siap ada seekor burung berposing dngn kiteorng...burung apa??burung murai...eh..bukan..nurung undan kot :))
ha..sambung blk..tengok sang orang utan tue, siap tabik spring kat kami..menyambut kedatngan kami kot..sang beruang palk dngn aksi yg menghiburkan..sang monyet dngn muka yg penuh kesayuan dok dlm sangkar..tak tahu la kenape..ha..couple raja rimba tue plak ngah syok bergurau senda menunjukkan kemesraan kpd kami..yg seekor tue, sampai skarang masih confius..sang kancil ke sang pelanduk ke..tapi badan besar cam kuda..tak kuda kot!!!
okey done...lebih 2 jam kot kami menghabiskan masa bersama-sama melihat aksi dan gelagat makhluk ciptaanNya ini. itu hanya segelintir jer yg sempat nk disharingkan kat sini...ada lagi aksi yg before nie aku tak tahu..mcm si unta makan kacang panjang - ha siap boleh kita kasi si unta tue makan..aksi si memerang yg mengacau binatang-binatang...memang menarek utk ditonton seisi keluarga...so..apa tunggu lagi..jom kita ke Zoo Johor...
lupa..ada 1 lagi kawasan yg kita boley tangkap gambar mcm dlm studio...see, cantek kan Ain tangkap gambar nie..dah mcm kat Air Terjun Gunung Berlumut...so, utk part 1 ni, aku stopkan had nie jer dulu...lepas nie akan bersambung part tue...the next destinasi : mee rebus dll

~~JOM BERCUTI-CUTI MALAYSIA~~

16 comments:

Kerja Kosong said...

mcm best jer zoo johor tu. nnt boleh temankan?

HonEyBuNNy said...

bestnya g zoo.....

puterapescado said...

@ KK: memang best pun...roger la kalau nk ak temankan :)

puterapescado said...

@ HonEyBuNNy : best...jom kite g..

HonEyBuNNy said...

jom2...hehehhe

ASSOYFINGER67 said...

kao memang superb,toughlah bro...ada jer yg kao buat...kancil @ pelanduk!?kijang kot...huhu

puterapescado said...

@ HonEyBuNNy :...hehe..biler tue???jom..jemput dtng Johor

puterapescado said...

@ bro assoy : hoho..tQ tochai...gracias...wa memang x ley dok diam..nnt buhsan...kijang??erm..ye kot..

Miza Yusof said...

macam best je ni. tak pernah pergi lagi.

puterapescado said...

@ Miza Yusof :...memang best...jom la kite g.. :)

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

BESTnyerrrr...kina pun baru pergi zoo. tapi zoo kat KL lah. bila la nak g zoo JOHOR lak kan??

puterapescado said...

@ : ..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. :...erm zoo negara erk???sekali skala dtng le melawat zoo johor...so, ikuti sambungan part 2 plak :)

Mie said...

muss: tu wallaby kot.. wasabi tu bende alah pedas dlm sushi tu kn..

puterapescado said...

@ Mie : ..erk..hehe..tue la..cam pelik jer bunyi nye :p

Cempakamelati said...

Hmmmm murah gak RM2 jer, bagus la sebab lebih menggalakkan oran gpegi zoo. Kalau keuarga besar gi zoo ni tak lah terasa sangat.

Cik Diana said...

wah! nampak cam best jer..
niey yg keles nie.. nk kene pegi jgk niey..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...