Pages

Thursday, October 28, 2010

Simpton Exam

alamak...rasanya dah lama aku tak berhupdate ini blog...rasa malas giler...lumrah la hidup sebagai seorang student...tambah-tambah sekarang dah nak masuk minggu exam..tue pun banyak keje lagi nak kene settle...so cakap pasal minggu exam nie, aku terbaca 1 note kat fb..tajuk nya "Simptom-simpton nak exam...".... jom baca sesama ")

  1. Membaca tanpa menghiraukan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. (orang masuk keluar bilik pun tak perasan, kalau orang tanya pun muka pandang nota je, jawab pon nak tak nak. Kalau jalan.jalan tersepak batu tu, reaksi dia lambat sikit. Sebab otak full load )
  2. Membaca dengan kadar yang cepat. (entah faham ke tak belakang kira, sebab nak jawab subjektif, hentam pon boleh, yang penting ada point nak goreng )
  3. Nak turun café tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus.cepat. jimat masa makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yg patut.
  4. Time nak exam baru laaa nak full semayang. Solat sunat sampai nak batal air sembahyang. Doa macam.macam. (dan.dan. tapi alhamdulillah)
  5. Agak yang nak mereng tu start la nak bukak mp3 volume paling sakit telinga. Tapi time ni memang tak sakit telinga. Sebab sakit otak lebih dari sakit telinga.
  6. Masa tidur pon boleh terbayang-bayang yang baca tadi(ada tu siap ambik handout letak tepi bantal. Moga-moga dapat buat daya serapan terus lagi bagus.
  7. Masa borak dengan kawan pun cakap pasal pelajaran je. (ni part tak leh blah la. Time mandi pun ada yang tanya-tanya. Dahsyat.)
  8. Kalau main message tu balas sikit.sikit je. Pendek pendek. Tak de mase nak fikir taip panjang.panjang.
  9. Sebab nak exam duduk dalam bilik je. Mengadap handout, buku, nota.nota. (jadi beruang kutub, sampai rambut serabai pon tak perasan) selalunye merayau g bilik orang. Tak pun kluar. G main bowling lah. Tgk wayang lah. Pantang ade mase terluang.
  10. Nak buang sampah pun terbawak pen. (ni kes cuak sangat ni)
  11. Agak2 stok megi tu habis kot untuk orang yang gila study. Jimat masa nak turun café masak air je pastu letak megi. Nak budak pandai sikit tak makan megi. Minum milo. Makan biskut hup seng ke, nestum ke. Roti memang dah prepare dah. Suruh mmber beli.
  12. Nak bukak facebook rasa tak senang gila. Perghh. Membazir.masa. (time ni memang tertekan gila. Kena berperang dengan diri sendiri nak bukak facebook, formspring,blog . Sebab laptop depan mata. Kabel/wifi kat sebelah je. Exam minggu depan. Nanti duduk depan facebook memang buku OFF9 terus.)
  13. Time ni ah baru bukak buku tebal. Bukak kamus tu yang tak tahan tu. Masa lecture dulu tak faham tak de hati pulak nak bukak kamus kan. ;P
  14. Asyik-asyik tengok jam je. Sampai tak cukup jam handphone, jam tangan. Tanya lagi mmber sebelah. Haihhh. Keliru sangat budak nih.
  15. Stok Nescafe, kopi tongkat ali, kopi mak dara, cucu dara semua memang ade lah. Nak stay up.
  16. Hah. Ni memang sure. Meja studi bersepah gila. Mana dengan highlighternya. Pen biru, hitam , merah. Kertas-kertas memang confirm bersepah punya. Agak2 ade nota yang hilang tu mula nak naik angin. Buku semua terbukak. Kalau ada buku tambahan dari library tu semua nak dibukaknya serentak. Ada tu 4,5 buku serentak bukak.
  17. Masa ni lah status facebook, blog “mintak maaf. Doakan exam nanti”
  18. Muka blurr je. Sebab otak dah full tank. Makan sorang-sorang pon dah tak heran. Sebab tak nak membazir mase lepak ramai-ramai. Nanti ade je bende nk borak.
  19. Kalau nak cakap pon tersasul-sasul. Salah cakap. Pastu cakap benda merepek je. Muka dah la cam zombie. Cakap merepek.repek sebab otak fikit handout, nota tak baca lagi vs nak jalan-jalan. Nak borak.borak. sampai satu tahap rasa nak rebus buku dengan handout semua. lagi merepek die cakap sebenarnye, lagi banyak topic die tak cover tu.
  20. Time ni jugak lah baru terfikir kenapa lah aku tak study awal2. Kan senang. Haihh. Pastu ada pulak yang buat azam untuk semester depan. Tak nak buat dah macam sem sekarang. *padahal tiap2 sem azam sama. Tak berubah gak. Tak pun menjadi semangat dia masa awal sem je. Sampai minggu ketiga dah hancusss.

p/s; aku rasa even budak pandai yang dah score markah carry marks pon study menggelabah jugak. Cuma diorang steady lagi la dari student yang study last minit. Muehehe. Konklusinya, jangan usik budak nak exam. Cepat je die nak naik darah. Sebab hormone dia semua tengah berlaga-laga. Otak pun dah overload


So..amacam...tepat tak ngan korang nyer life as a student????hoho...tepuk dada tanya sendiri.. gud luck r ntuk anda semua

16 comments:

diana said...

selalunye kalau
nak exam ade deting2 tak??
deting sambil bawak buku..

puterapescado said...

@ diana : erm..tue bukan lagi deting..hehe..tue dah jadi BFF dah..:)

eiela said...

huhu kesimpulannya jangan la study last minute.

eiela said...

huhu kesimpulannya jangan la study last minute.

BUNGA said...

saya pernah mengalami simpton ini.. terseksa.. :)

Encik Tikus said...

gua dah habis final keh keh keh

puterapescado said...

@ eiela : hehe..tapi tue la realitinye student skarang kan :)

puterapescado said...

@ BUNGA : best kan....tue semua memori sbgai student..walau terseksa...tapi best..

puterapescado said...

@ Encik Tikus : awalnye abes....tapi b4 tue ade x mengalami simpton2 nie??hehe

Izan Ishak said...

sambil baca n3 ni sambil tersenyum sbb macam kena je. teringat zaman dolu2...hehehe...

puterapescado said...

@ kak Izan Ishak : aish....same kan...ingat zaman dah berubah..tapi same rupenye..hehe

ayen =D said...

aku pun terkenang zaman amik exam- muahaha--
btw; aku dapat pesanan daripada sorang member:

"musim2 nak exam ni la slalu accident dalam UTM ni; awak hati2 ya drive; budak2 skrang ni bawa moto fikiran melayang; kita yg kena jaga2 dengan diorang; diorang mmg dah tak ingat keselamatan diorang dah: yg diorang fikir; exam exam exam: okay drive carefully"

puterapescado said...

@ ayen =D : kan...cam ner la pulun dr awal sem...ujung2 ttp jadi cam nie..hehe...

memang pesanan tue perlu dititikberatkan...teringat 1 ari tue, mmbr aku sendiri yg xcident sbb dah terlewat nk g hall..tmbah2 skarang musim hujan..lagi la kene hati2 :)

HaNTwO said...

hahaha teringat zaman study dulu...sebijik cmni heheh..

pN.rOs said...

ada la jugak hehe

zikeryhassan said...

study last minit its my faveret. ahaha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...